Mala kućna radionica Slavice Vitaković

U „Mjesecu hrvatske knjige 2017.“, ugostili smo zanimljivu umjetnicu, dizajnericu a ujedno i knjižničarku, gospođu Slavicu Vitković. Ona je u čitaonici Gradske knjižnice imala svoju prezentaciju o svili i svilarstvu u Hrvatskoj s osvrtom na knjigu „Svilarstvo u Hrvatskoj: Od početka 18.stoljeća do 1945. godine“, Mire Kolar.
„Svilarstvo je u Hrvatskoj potaknula carica Marija Terezija, želeći da bečki dvor i stanovništvo budu jednako raskošni kao što je to bilo u Francuskoj, za Luja XV. i Luja XVI. U tom je nastojanju tražila da se njeguje kultura svilarstva pogotovo što se ustanovilo da su tadašnja hrvatska područja pogodna za uzgoj svile, a i da je dovoljno ljudi da se time bave. U knjizi se detaljno obrađuju svi krajevi Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije u kojima je svilarstvo organizirano. Uzgoj svilarstva pod kontrolom i često u režiji države postojao je do 1800. godine. Dolaskom u naše krajeve Francuzi su pokušali svilarstvo pretvoriti u francuski monopol. Gdje su imali vlast onemogućavali su uzgoj dudova svilca. Svilarstvo se zadržalo u krajevima koji su ostali u Habsburškoj monarhiji, s tim da uzgoj svile prelazi u nadležnost židovskih obitelji pa su trgovci preuzeli i proizvodnju.“
Naša je gošća istražujući pronašla kako se svilarstvom i uzgojem dudovog svilca u prošlim stoljećima može pohvaliti uz Kvarner, Dubrovnik, Dalmaciju i kontinentalnu Hrvatsku i naš otok Pag. Samostalnu i prodajnu izložbu oslikanih svilenih šalova, marama, torbica , tunika, šešira i umjetničkih slika autorice gospođe Slavice Vitković otvorila je ravnateljica Gradske knjižnice „Ivan Palčić“, gospođa Jasminka Majsec Denona. Gosti su uz ugodan razgovor s autoricom bili počašćeni domačim podravskim kolačima. Zaineresirane žene zapisale su se za radionicu učenja oslikavanja svile u trajanju od dva sljedeća dana poslijepodne od 17-20 sati.