U Gradskoj  knjižnici Novalja može se razgledati mobilna izložba Hrvatskog prirodoslovnog  muzeja, „Zaštita i očuvanje europskih morskih kornjača“  nastalu u okviru muzejskog europskog projekta  o istraživanju i zaštiti morskih kornjača: „Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske unije-Life Euroturtles“.

Radi se o projektu istraživanja i zaštite morskih kornjača Jadranskog i Sredozemnog mora, glavate i zelene želve, s ciljem podizanja svijesti javnosti o njihovoj ugroženosti i potrebi zaštite. U projektu sudjeluju partneri iz šest zemalja Europske Unije – Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Cipra i Malte. Uz HPM partner iz Hrvatske je Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora. Sam projekt je započeo 2016., a završava ove 2021. godine. Projekt sufinancira Europska unija, a podržavaju ga Grad Zagreb i  Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH. Više o projektu saznajte na www.euroturtles.eu  ili https://www.facebook.com/LifeEuroturtles.

Izložba sadrži niz zanimljivh fotografija i tekstova na hrvatskom jeziku, a dostupne su i brošure na engleskom jeziku. Izložba se može razgledati do  29. 7. 2021. u čitaonici Gradske knjižnice Novalja. Dio izložbe je namijenjen i djeci kojima je na raspolaganju edukativni i zabavni materijal o morskim kornjačama, a svi njihovi kreativni radovi biti će izloženi.