U  čitaonici Gradske  knjižnice  Novalja održano je predstavljanje knjige  „Prelet za Hrvatsku“  u organizaciji Udruge Hrvatskih Branitelja Veterana Domovinskog Rata Novalja.

Autor Danijel Borović, vojni pilot i pukovnik te njegova supruga Snježana Borović, predstavili su knjigu u kojoj su opisali svoju životnu priču u to vrijeme.Prelet se dogodio 4.veljače 1992.godine, s vojnog aerodroma Željava (u neposrednoj blizini Bihaća) na aerodrom u Puli.

Kako je došlo do preleta pukovnika Danijela Borovića, kakva je bila organizacija preleta te koje su se komplikacije dogodile pripremajući se za čin letenja i slijetanja, kroz kakve strahove i traume su prolazili pukovnik Danijel, supruga Snježana i njihov petogodišnji sin, sve su to opisali u svojoj knjizi.

Danijel Borović, rođen je 17.prosinca 1958. Godine u Knegincu Gornjem, umirovljeni je pukovnik Hrvatske vojske, vrhunski pilot, velikog srca, koji je svojim preletom iz JNA Hrvatskoj stavio na raspolaganje prvi nadzvučni borbeni zrakoplov MIG-21bis.

Knjiga „Prelet za Hrvatsku“ nalazi se i na policama Gradske knjižnice Novalja spremna za posudbu.

 

Ivana Kustić

Ravnateljica Gradske knjižnice Novalja